Under måndagen presenterade de gemensamma reglerna för 2018 års Rally SM, några justeringar och nyheter har tillkommit. Vi gör här en snabbt nedslag i de förändringar som gjorts - det fullständiga reglementet finns publicerat på Svenska Bilsportförbundets hemsida.
Första punkten som markeras i det nya dokumentet är att tävlande oavsett nationalitet kan tävla om SM och JSM.
När det kommer till klassindelningen så har det skett ett par förändringar, mångas förhoppning var att man skulle minska antalet klasser, men så blir inte fallet! Istället håller man fast vid sex SM klasser och det är bara bland de fyrhjulsdrivna som det sker ändring.
Junior SM fortsätter med Otrimmat och Trimmat - d.v.s. R2 bilarna samt R3 och grupp H. För senior SM håller man kvar vid fyra klasser, där Otrimmat och Trimmat 2wd enligt tidigare indelning.
Förändringen sker i fyrhjulsdrift där många trodde att den avsomnande Otrimmade klassen skulle försvinna, antalet startande i årets klass har varit svalt - nu väljer SM gruppen att klassen istället blir Trimmat 4wd och innehåller bilar från R5, R4 och N4 klasserna - något som innebär att även de nya nationellt byggda R4 bilarna baserade på ett FIA kit, bilar som just nu testas fram för att vara tävlingsredo under 2018, väntas ingå i denna klass!
Resterande fyrhjulsdrivna bilar går i egen klass, klassen "4wd övriga" där Grupp A, WRC, Nationell Special, Super2000 och RRC bilar ingår.
Startordningen sker med en inbjudan R1 klass först, därefter följer "Junior SM R2" och inspräng mellan juniorerna precis som i år är "Senior SM R2". Tredje klass ut är "Junior SM R3" där också de nationella bilarna ingår.
Första bil med fyrhjulsdrift kommer i klassen "4WD övriga" med de äldre bilarna först. Som näst sista klass i tävlingarna kommer de modernaste bilarna, "SM R5". En klass där man kunnat ana intresse från importörer och där totalvinnaren återfinns! Allra sist i fältet kommer breddklassen "SM R3" där man till nästa år också kan se nybyggen på moderna karosser genom det nya grupp H reglementet.
Nästa punkt som fått en justering är Noter, arrangörens ska precis som tidigare tillhandahålla arrangörsnoter - men Notskrivare ska namnges i arrangörens inbjudan vilket tyder på att det är upp till varje arrangör att välja önskas notskrivare - fortsatt är det öppet för rekognosering!
Precis som i Brittiska Mästerskapet ger man nu möjlighet för en så kallad jokertävling - konceptet här är 1,5 gånger sina inkörda poäng i denna tävling, en önskan om nyttjandet görs vid anmälan!
Samtidigt utökas poängskalan på powerstage, istället för de tre snabbaste ges nu de fem bästa chans till poäng. Sträckan behöver inte vara den sista i tävlingen, och endast tävlande som finns med i den slutgiltiga resultatlistan får också räkna poäng från sträckan.
Publicerad: 2017-10-24 21:12