GNM Sweden AB   

   
Carless Racing Fuels.   

   
Mastertrailer.   

   
Mats Bilar   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WebTV & Video
  E-Cupen
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  BLOGG; FREDRIK
       ÅHLIN

  KÖP & SÄLJ
  KALENDER
© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

Jättestort startfält när VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie kommer till Växjö.
PRESSRELEASE

Dackefejden har sedan flera år en självklar plats i VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie, 2013 är inget undantag. Tuffa strider på omtalade småländska rallyvägar ger ett garanterat spännade rally och rallyunderhållning på högsta nivå. Extra krydda, och extra tuffa dueller, blir det förstås när startfältet är stort. Och kommande helg står hela 90 VOC Mekonomen bilar på startlinjen, det största startfältet på många år.

Året i VOC har varit händelserikt. Redan under årets första veckor briserade en bomb. VOC som ända sedan vid sin födelse 1989 haft Volvos reservdelsbolag Volvo Original som sin huvudpartner inledde ett nytt samarbete.

Med åren har samarbetet mellan rallyklassen och reservdelsbolaget blivit så etablerat att klassen kommit att benämnas just ”Volvo Original” i folkmun, för rallyälskare har detta begrepp förmodligen mer blivit synonymt med rallyklassen än på bolaget som under så lång tid stod bakom den. Men, Volvo lämnade faktiskt det samarbetet redan 2006 och sedan dess har VOC jobbat hårt med att etablera ett samarbete med en ny huvudpartner.

I januari 2013 föll äntligen alla bitar på plats. VOC kunde stolt presentera en ny huvudpartner i Mekonomen. Rallyklassen ”Volvo Original” gick därmed i graven och VOC Mekonomen Rally var fött.

Stjärnskott eller rutin i Elit A
Inför Dackefejden är som vanligt VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie en riktigt kamp i alla förarklasser. Elit A klassen är alltid ett veritabelt getingbo med små tidsdifferenser. Och det har verkligen varit flera som slagits om den eftersträvansvärda förstaplatsen i högsta divisionen.
– Fjolårets stjärnskott inte bara i VOC utan också i svenskt rally i stort, Emil Bergkvist, leder klassen nio poäng före jättemeriterade Brage Lundmark. En kuriosa är att Brages dotter Sofie, som under många år åkt CoDriver med sin pappa, numera är sköter det uppdraget åt Emil. Laddat för en speciell sorts välmenad familjefejd där. En annan kuriosa är att Dackefejden är platsen där Emil för första gången presenterade sig på riktigt för den breda rallypubliken i fjolårets upplaga. Med ett bara dagar gammalt körkort åkte han in på en total andraplats, berättar klassansvarig Roger Fransson.

Men det är många fler som vill vara med och slåss.
– Håkan Ståhl visar sig bara i SverigeSerien då tävlingarna körs ”på hemmaplan” i landets södra regioner, men imponerar alltid. Per-Ola Thörnberg är en annan söderåkare som absolut kan vinna. Och en verklig ”dark horse” är Marcus Theorin som visat riktigt god form utan att få till det hela vägen, nu kanske det kommer. Och det här är ändå bara några av alla heta namn. Nordahl, Cruse, Brorson och förstås titelförsvarande Rådström. Ingen av dessa ger några odds vare sig spelade på plats eller vinnare. Eller Elg för den delen som visat storform, en riktig lågoddsare till topplacering! Listan kan göras hur lång som helst och marginalerna är små.

Vinner Patrik Adolfsson Elit B?
I VOC Mekonomen Rallys lägre elitklass, Elit B, har Patrik Adolfsson tagit ett ganska rejält grepp om handlingarna.
– Om Emil Bergkvist får benämnas fjolårets stjärnskott så måste Patrik Adolfsson vara årets så här långt. Hans uppvisning i Sundsvalls dubbeltävling där han under dag ett inte bara var snabbast i Elit B utan dessutom snabbaste VOC Mekonomen bil totalt var imponerande. Och det här är framgångar som han har följt upp med flera fantastiskt fina resultat.

Men också Patrik som får vara favorit är kraftigt hotad från flera håll.
– Per Allo och Dennis Askling har blommat ut och imponerat under vintern. Det kommer att bli tajt! Och skulle Viktor Karlsson stoltsera högt (kanske högst) upp på pallen när dagen är över så överraskar det i alla fall inte mig.

Hur långt räcker mannen som slog Loeb i Cup klassen?
Det är inte lättare att vinna i Cup klassen. Alla klasser är tuffa i VOC Mekonomen Rally och dessutom har skillnaderna mellan klasserna blivit allt mindre. En topplacering oavsett förarklass är också en topplacering totalt i VOC.
– Andreas Broberg har visat fantastiska takter och får i egenskap av ledare av Cup klassen i SverigeSerien bära favoritskapet. Men här finns en rad regionala talanger från Småland och Skåne som kryddar anrättningen. En spännande start gör också tyska Karl-Friedrich Beck, en väldigt rutinerad rallyförare som faktiskt tävlat mot rallylegenden och niofaldige världsmästaren Sebastian Loeb i hans tidiga karriär, och slagit honom! Tätt och underhållande kommer det att bli!

Vi kan utlova en rafflande tävling. Välkommen till småländska pärlan Lessebo, dryga tre mil öster om Växjö nu på lördag 15 juni. Klockan 10.00 startar den första bilen.


» Pressrelease från VOC Mekonomen Rally.

» Denna samt tidigare pressreleaser, se
Pressrelease

Publicerad: 2013-06-12 20:11


Ny häftig designidé på Ford Puma WRC 2022!
© Walter #3Vi har sett det förr, rallyentusiaster som gör snygga designstudier på vad som kan komma att bli häftiga rallybilar - se den nederst i den här artikeln.

För snart ett år sedan presenterade vi en Ford Puma WRC som britten Olly Higgins plockat ihop. Under lördagen dök en ny mer verklighetstrogen m...

Publicerad: 2020-07-04 21:11


Solklar seger för Tänak, perfekt genrep inför Rally Estonia.
© Hyundai Motorsport.Ott Tänak och Martin Järveoja tog segern i comebacken efter Corona pandemin. I veckan kom beskedet att Estland gör debut i WRC serien, långt tidigare hade Hyundai Motorsport och Tänak gjort klart för start i lördagens Grossi Toidukaubad Viru Rally.

Starten blev en perfekt träning inför VM starten...

Publicerad: 2020-07-04 18:40


VOC SverigeSerie 2020 måste tyvärr ställas in!
Det kommer säkert inte som någon stor överraskning att även vi tvingas ta det jobbiga beslutet att, precis som de flesta andra cuper och serier, ställa in även 2020-års SverigeSerie. Alltför stora osäkerheter och risker kopplade till Coronans framtida påverkan gör det jobbiga beslutet till det enda ...

Publicerad: 2020-07-03 13:44


Carlsson avslutar årets rallysäsong, siktar på 2021.
© emotorsport.seÅrets rallysäsong skulle vara då BMW-åkande Bengt Carlsson med Martin Kempe som co-driver, skulle utöka sitt tävlande ytterligare en nivå.

Förutom att köra deltävlingar i Mega Rally Cup och Svenska Rallycupen, så skulle teamet växla upp och åka några SM-tävlingar. Men så blir det inte.

Bengt...

Publicerad: 2020-07-03 13:38


Peugeot 208 Rally4 debuterar i helgen, 100 bilar sålda av R2 ersättaren.
© The Racing Factory.Från den 1:a juli kan nya Peugeot 208 Rally4 ut och tävla, samtidigt som FIA homologeringen gick igenom kunde också Peugeot skicka ut de första bilarna av de närmare 100 beställda.

Den nya bilen som representerar Rally4 kategorin, tidigare R2 har blivit en succé innan den ens synts på rallyvägarn...

Publicerad: 2020-07-02 20:58


WRC kalendern 2020 klar, återstart i Estland!
© Rally Estonia.Idag på morgonen presenterades så äntligen fortsättningen på WRC serien 2020, efter stoppet i mitten på mars med anledning av Corona pandemin. Rally Monte Carlo följdes av ett kortat Rally Sweden, avkortat blev också det Mexikanska VM rallyt, då med anledning av Corona pandemin.

Nu är det klart a...

Publicerad: 2020-07-02 12:43


Fogdeby Rally med 2 startande till Slottssprinten!
Extremt kul att kunna meddela att vi är 2 av de 70 bilarna som kommer få åka slottssprinten! Det var cirka 140 anmälda till tävlingen och det har nu gallras ner till cirka 70.

Alexander och Dennis kommer till start i Fiestan i det oerhört tuffa 2wd klassen som näst intill är ett rent SM startfäl...

Publicerad: 2020-07-02 06:59


M-Sport följer Hyundai, gör WRC comeback i Rally di Roma Capitale.
© M-Sport.Rally di Roma Capitale 24-26:e juli blir första stora rallyt efter Corona pandemin i världen, i Rom ska 14 sträckor på runt 20 mil asfalt avverkas när EM serien äntligen kan starta.

Den centrala publiksträckan som totalt skulle körts fyra gånger är struken sedan tidigare, allt för att hålla de re...

Publicerad: 2020-07-01 21:12


Nya problem för Rally EM, Barum Czech Rally Zlin ställs in.
© FIA ERC.Tävlingsgeneralen Miloslav Regner som basar över tjeckiska stortävlingen Barum Czech Rally Zlin tvingades under onsdagen ta beslutet att ställa in sin EM deltävling. Tävlingen skulle firat 50 år och ett stort program med aktiviteter för att just visa sitt jubileum var planerat.

Men Coronapandemin...

Publicerad: 2020-07-01 18:49


Väntans tider för Tom Kristensson om fortsättningen av årets JWRC.
© Privat.Det rådande Corona pandemiläget runt om i världen gör att årets tävlingskalender för både Rally-VM och Junior-VM har ställts helt på ända.
I stora VM, WRC, har endast 3 av totalt 13 deltävlingar körts, Rally Monte Carlo i januari, Rally Sweden i mitten av februari och Rally Mexico i mitten av mars....

Publicerad: 2020-07-01 17:33


Tidigare nyheter:
Fyra WRC förare klara för 2021, så är läget i teamen.
Jonas Kruse gästförare i Slottssprinten med 15-åriga Maja Bengtsson i kartläsarstolen.
15 deltävlingar i Rally SM kalendern 2021.
Rådström värmer upp inför ERC med Rally Bohemia.
I väntan på rally, Tidemand taggad för Höljes All-Star Magic Weekend.
Hektisk rallyhöst i USA, Southern Ohio Forest Rally först ut med Pastrana & Block.
Fler foto i arkivet, asfalt och grus i Skilling 500 2000.
Så gick det i söndagens Gurkrace.
Lundberg snabbast i lördagens Gurkrace.
WRC final i december med Monza Rally Show?
Tänak kör Viru Rally med i20 WRC, årspremiär i Estniska Mästerskapet.
Örkelljungas Mini Smedsvängen ställs in.
Mikkelsen klar testförare för Pirelli med Citroen C3 WRC.
WRC teamen saknar information, Hyundai Motorsport inte klara för WRC efter 2021.
FKrallysport drar sig ur årets säsong, siktar på nystart 2021.
Hitills 117 inställda rallyn i Sverige - men även allt fler öppnade anmälningar.
Eskilstuna MK kör igång igen, Kvällsrallyt på gång!
Thul ny sportchef hos WRC Promotorn, ska vara länken mellan FIA och teamen.
Fler foto i arkivet, nu Klappjakten och Tjust 2-dagars.
East Sweden Rally skippar publiksträckan, avgör hela tävlingen på lördagen.Nyhetsarkiv:
[
2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]

Bloggar:Nästa deltävling:
E-cupen:
Lill - Eken 12/09


Rally SM:
South Swedish Rally 31-01/08


Rally VM:
Rally Estonia 04-06/09


Svenska RallyCupen:
MECA Kullingstrofén 01/08
Foto från:
Arkivet 1997->.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Novemberskölden.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Elektrikerna Marknadsnatta.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Vedumsmästerskapet i Bilrally.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.sewww.Autodoc.Se
 © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2020.