Mastertrailer.

   
Carless Racing Fuels.

   
Mats Bilar

   
GN Motorsport

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WebTV & Video
  E-Cupen
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  BLOGG; FREDRIK
       ÅHLIN

  KÖP & SÄLJ
  KALENDER© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

Jättestort startfält när VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie kommer till Växjö.
PRESSRELEASE

Dackefejden har sedan flera år en självklar plats i VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie, 2013 är inget undantag. Tuffa strider på omtalade småländska rallyvägar ger ett garanterat spännade rally och rallyunderhållning på högsta nivå. Extra krydda, och extra tuffa dueller, blir det förstås när startfältet är stort. Och kommande helg står hela 90 VOC Mekonomen bilar på startlinjen, det största startfältet på många år.

Året i VOC har varit händelserikt. Redan under årets första veckor briserade en bomb. VOC som ända sedan vid sin födelse 1989 haft Volvos reservdelsbolag Volvo Original som sin huvudpartner inledde ett nytt samarbete.

Med åren har samarbetet mellan rallyklassen och reservdelsbolaget blivit så etablerat att klassen kommit att benämnas just ”Volvo Original” i folkmun, för rallyälskare har detta begrepp förmodligen mer blivit synonymt med rallyklassen än på bolaget som under så lång tid stod bakom den. Men, Volvo lämnade faktiskt det samarbetet redan 2006 och sedan dess har VOC jobbat hårt med att etablera ett samarbete med en ny huvudpartner.

I januari 2013 föll äntligen alla bitar på plats. VOC kunde stolt presentera en ny huvudpartner i Mekonomen. Rallyklassen ”Volvo Original” gick därmed i graven och VOC Mekonomen Rally var fött.

Stjärnskott eller rutin i Elit A
Inför Dackefejden är som vanligt VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie en riktigt kamp i alla förarklasser. Elit A klassen är alltid ett veritabelt getingbo med små tidsdifferenser. Och det har verkligen varit flera som slagits om den eftersträvansvärda förstaplatsen i högsta divisionen.
– Fjolårets stjärnskott inte bara i VOC utan också i svenskt rally i stort, Emil Bergkvist, leder klassen nio poäng före jättemeriterade Brage Lundmark. En kuriosa är att Brages dotter Sofie, som under många år åkt CoDriver med sin pappa, numera är sköter det uppdraget åt Emil. Laddat för en speciell sorts välmenad familjefejd där. En annan kuriosa är att Dackefejden är platsen där Emil för första gången presenterade sig på riktigt för den breda rallypubliken i fjolårets upplaga. Med ett bara dagar gammalt körkort åkte han in på en total andraplats, berättar klassansvarig Roger Fransson.

Men det är många fler som vill vara med och slåss.
– Håkan Ståhl visar sig bara i SverigeSerien då tävlingarna körs ”på hemmaplan” i landets södra regioner, men imponerar alltid. Per-Ola Thörnberg är en annan söderåkare som absolut kan vinna. Och en verklig ”dark horse” är Marcus Theorin som visat riktigt god form utan att få till det hela vägen, nu kanske det kommer. Och det här är ändå bara några av alla heta namn. Nordahl, Cruse, Brorson och förstås titelförsvarande Rådström. Ingen av dessa ger några odds vare sig spelade på plats eller vinnare. Eller Elg för den delen som visat storform, en riktig lågoddsare till topplacering! Listan kan göras hur lång som helst och marginalerna är små.

Vinner Patrik Adolfsson Elit B?
I VOC Mekonomen Rallys lägre elitklass, Elit B, har Patrik Adolfsson tagit ett ganska rejält grepp om handlingarna.
– Om Emil Bergkvist får benämnas fjolårets stjärnskott så måste Patrik Adolfsson vara årets så här långt. Hans uppvisning i Sundsvalls dubbeltävling där han under dag ett inte bara var snabbast i Elit B utan dessutom snabbaste VOC Mekonomen bil totalt var imponerande. Och det här är framgångar som han har följt upp med flera fantastiskt fina resultat.

Men också Patrik som får vara favorit är kraftigt hotad från flera håll.
– Per Allo och Dennis Askling har blommat ut och imponerat under vintern. Det kommer att bli tajt! Och skulle Viktor Karlsson stoltsera högt (kanske högst) upp på pallen när dagen är över så överraskar det i alla fall inte mig.

Hur långt räcker mannen som slog Loeb i Cup klassen?
Det är inte lättare att vinna i Cup klassen. Alla klasser är tuffa i VOC Mekonomen Rally och dessutom har skillnaderna mellan klasserna blivit allt mindre. En topplacering oavsett förarklass är också en topplacering totalt i VOC.
– Andreas Broberg har visat fantastiska takter och får i egenskap av ledare av Cup klassen i SverigeSerien bära favoritskapet. Men här finns en rad regionala talanger från Småland och Skåne som kryddar anrättningen. En spännande start gör också tyska Karl-Friedrich Beck, en väldigt rutinerad rallyförare som faktiskt tävlat mot rallylegenden och niofaldige världsmästaren Sebastian Loeb i hans tidiga karriär, och slagit honom! Tätt och underhållande kommer det att bli!

Vi kan utlova en rafflande tävling. Välkommen till småländska pärlan Lessebo, dryga tre mil öster om Växjö nu på lördag 15 juni. Klockan 10.00 startar den första bilen.


» Pressrelease från VOC Mekonomen Rally.

» Denna samt tidigare pressreleaser, se
Pressrelease

Publicerad: 2013-06-12 20:11


'Nya' Citroen C3 WRC skrotas, gamla bilar hyrs ut.
© emotorsport.sePierre Budar meddelade strax efter Citroen Racings avskedsbesked från WRC serien att deras bilar skulle finnas till förfogande om kunder ville köpa eller hyra för egna satsningar i WRC klassen.

Sådan chans har funnits de senaste två säsongerna utan några ordentliga satsningar, närmast start var J...

Publicerad: 2019-12-10 18:50


Sjunde deltävling för Bilsport Rally Cup 2020 klar.
© emotorsport.seBilsport Rally Cup arbetar på med sin jubileum 2020, i dagarna blev en sjunde deltävling klar för cupen och det är Karlskrona AK och Gullabo RC som går ihop och kör Karlskronapokalen.

Premiär i Anderslövsrallyt den 4:e april, vidare mot Gruvrundan, Semesterturen, Emiltrofén, Karlskronapokalen, Kl...

Publicerad: 2019-12-09 21:07


Hybrid, standardiserad bur och chans att göra egna karosser - WRCs framtid?
© emotorsport.seNågot färdigt reglemente för WRC bilarna 2022 presenterades inte i samband med FIA World Motor Sport Councils möte förra veckan, men klara är riktlinjerna som ihop med tillverkarna ska färdigställas under första kvartalet 2020.

Som tidigare förklarat handlar det om hybridlösning, eldrift som i fö...

Publicerad: 2019-12-09 20:39


Så körs de långväga FIA serierna 2020.
© Olearys Racing.Nu gör vi en genomgång va de mer långväga FIA serierna, även de har kalendrarna klara för 2020. FIA Asia-Pacific Rally Championship som för något år sedan hade Svenskt intresse har sedan dess splittrats i två delserier, Asia Cup och Pacific Cup där de tävlande samlar poäng för respektive serie och g...

Publicerad: 2019-12-09 20:10


F1 tvåan Bottas klar för ny rallystart, kör WRC i Arctic Rally.
© Taneli Niinimaki.Finske Valtteri Bottas debuterade i rallybil under Arctic Lapland Rally i Rovaniemi under inledningen av 2019, han körde då en Ford Fiesta WRC och slutade femma totalt. Sedan dess har huvudmålet varit Formel 1 VM, Mercedesföraren slutade där två i VM.

Men under året har han också setts köra Toyot...

Publicerad: 2019-12-08 18:47


VOC Sommarserien med sex deltävlingar 2020.
© emotorsport.seVOC Sommarserien i rally 2020 är planerad, det handlar om sex deltävlingar med start i Flen den 25:e april och avslutning i Eskilstuna med EMK-Kannan den 12:e september.

Mellan dessa stopp kör man deltävling i Ljungby med Midsommardansen, hos MK Team Westom med Rally Edane och vidare i Värmland t...

Publicerad: 2019-12-08 18:08


Fyrhjulsdrivna Rally3 får nytt reglemente 2021.
© Suzuki Ibérica.Den 1:a januari 2021 vill FIA presentera ett nytt reglemente för kategorin Rally 3, det handlar då om en ny modell som ska gå ihop och på sikt fasa ut R4 bilarna. Ett första utkast har presenterats för FIA World Motor Sport Council och planen är att allt ska vara klart för start 2021.

Anledningen...

Publicerad: 2019-12-08 18:05


Bottas vann totalt på Rallycircuit Cote d´Azur.
© Valtteri Bottas.Franska Rallycircuit Cote d´Azur har körts på Paul Ricard banan under helgen, avslutning under söndagens eftermiddag när den nionde sträckan tog målgång. Fem sträcksegrar har finske Valtteri Bottas tagit ihop med co-driver Marko Salminen i en Citroën DS3 WRC.

Finländaren har varit ute 1:22 timmar...

Publicerad: 2019-12-08 14:18


Crugnola åkte ifrån Hyundais fabriksförare på Monza Rally Show.
© M. Bettiol / Monza Eni Circuit.Andrea Crugnola körde hem Monza Rally Show som avgjorts över åtta sträckor på Monza området. Hemmaföraren i en VW Polo GTI R5 körde hem segern 11,5 sekunder före Dani Sordo, spanjoren i en Hyundai i20 R5.

De tävlande var ute i över 1:25 timmar vilket visar att det är mer än en jippotävling, Andre...

Publicerad: 2019-12-08 12:49


FIA öppnar för fler team i WRC klassen.
© emotorsport.seFIA och WRC Promotorn är oroliga efter Citroen Racings avhopp, när det nya tekniska reglementet presenterades inför säsongen 2017 så skulle bilarna inte vara tillåtna att tävla med för privata aktörer, framför allt inte förrän FIA godkänt den tävlande.

Ett gäng starter har gjorts med förare vid s...

Publicerad: 2019-12-08 11:44


Tidigare nyheter:
Bottas vann totalt på Rallycircuit Cote d´Azur.
Crugnola åkte ifrån Hyundais fabriksförare på Monza Rally Show.
FIA öppnar för fler team i WRC klassen.
Pirelli levererar däcken till Junior EM under tre säsonger.
Videospecial, Hyundai och Toyota testar inför Rallye Monte Carlo.
Stig tvåa, Roger femma och Julia sexa, Safari Rallyt i mål.
Stig Blomqvist tvåa i Safari Rally.
Så körs FIA R-GT serien 2020.
Så körs de sex FIA European Rally Trophy serierna 2020.
Två sträckor på sex mil kvar av Safari Rallyt, ska Stig vinna?
Madelene, årets co-driver stipendiat i Thomas Carlssons Minnesfond.
Så körs historiska Rally EM serien 2020.
6,8 sekunders ledning för Blomqvist inför sista 8 milen i Safari Rallyt.
Bilbyte och klassbyte hos FKrallysport.
66 WRC bilar tillverkade, så är fördelningen mellan teamen.
Näst sista etappen, ska Stig försvara Safari ledningen?
Blomqvist ny ledare i Safari Rallyt, två etapper återstår.
Elias Lundberg satsar på Volvo Euro Cup 2020.
Nya Prodrive Legends ska serva och renovera gamla rallybilar.
Safari Rallyt rullar på, Blomqvist jagar segern.Nyhetsarkiv:
[
2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]

Bloggar:Nästa deltävling:
E-cupen:
FRRC-Specialen 13/04


Rally SM:
Rally Bilmetro 31-01/02


Rally VM:
Rallye Monte Carlo 23-26/01


Svenska RallyCupen:
Götenerundan 09/05
Foto från:
Novemberskölden.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Elektrikerna Marknadsnatta.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Vedumsmästerskapet i Bilrally.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Rikspokalen.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.sewww.Autodoc.Se
 © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2019.